däck

Var byter man däck på Lidingö?

Att äga en bil är väldigt roligt och kan verkligen vara en hjälp för att du ska kunna ta dig runt. Det är helt enkelt något som gör livet mycket smidigare. Dock finns det en del saker och ting som man måste känna till. Framförallt måste man regelbundet utföra en service på sin bil. För att verkligen kunna vara säker på att den fungerar i framtiden. Det är nämligen väldigt viktigt, man vill självklart att ens bil ska kunna fungera. På det sättet kan man också säkerhetsställa att man har en fungerande bil.

Sedan måste man också hålla koll på de olika regler som gäller för däck och när de ska bytas. Man måste nämligen byta däck minst två gånger om året. Vilket då självklart ska göras i god tid och inom den tidsmarginal som finns. För att du ska hinna med detta innan väglaget förändras och du inte längre kan köra med de däck du har på bilen. Det är nämligen något som många råkar ut för varje år. Man ska inte underskatta hur snabbt en snöstorm kan svepa in och göra det omöjligt att köra bil. Sommardäck kan man nämligen inte köra med när det är vinterväglag.

Var byter man däck på Lidingö på ett enkelt sätt?

Att byta däck är som sagt en del av att äga en bil. Utöver att man måste byta däck två gånger varje år. Måste man också se till att man faktiskt följer de lagar och regler som finns. Framförallt gäller det då mönsterdjupet som däcken ska ha. Om däcken slits mer än vad man har trott måste man även då byta däck. Om man då bor på Lidingö måste man ha en bra däckverkstad som man kan vända sig till. Ingen vill behöva byta däck själv om man inte måste. För det är ett slitsamt arbete.

Om man då istället vänder sig direkt till en däckverkstad på Lidingö, får du däcken bytta snabbt och enkelt. De har nämligen rätt utrustning för att göra arbetet på ett enkelt sätt. Vilket trots allt är gör arbetet otroligt mycket snabbare. Man ska inte underskatta hur mycket arbete som ett däckbyte kräver. Väljer man då en professionell däckverkstad kan man vara säker på att arbetet blir utfört på ett korrekt sätt. De kontrollerar då även att däcken du har och ska byta till uppfyller de lagar och regler som finns.

Att tänka på vid ett däckbyte

När du ska byta däck hos en däckverkstad, finns det en del saker att tänka på. Först och främst är det viktigt att välja rätt däckverkstad. Det finns nämligen precis som med allt annat stora skillnader mellan de olika alternativen. Något som man verkligen inte ska underskatta ur mycket det kan påverka. Man kan därför börja att prata med vänner och bekanta för att hitta en däckverkstad som passar för en själv. Där man får ett riktigt bra arbete utfört och där man kommer att bli nöjd med slutresultatet och dessutom får en bra däckservice på samma gång.

Regler att ha koll på

När det kommer till däck finns det en rad olika regler och lagar att hålla koll på. Dessa lagar och regler reglerar vilka sorters däck som får användas vid en speciell tidpunkt. Enligt dessa regler är du tvungen att använda vinterdäck 1 december – 31 mars vid vinterväglag. Detta gäller även lastbilar och tunga fordon. Om du vill använda dig av dubbdäck eller dubbfria däck är upp till dig. Dessa datum indikerar dock endast när du måste ha dina vinterdäck på. Dock ska man veta att man får använda dubbdäck 1 oktober – 15 april om vinterväglag råder. Även annan tid på året får du använda dubbdäck, om det skulle vara vinterväglag!

En sak man måste hålla koll på när det gäller däcken är mönsterdjupet. Även här finns lagar och regler att förhålla sig till. När det gäller vinterdäcken måste mönsterdjupet vara minst 3 millimeter. De flesta däckverkstäder rekommenderar dock upp till 5 millimeter för bästa grepp på vinterväglag. Gällande sommardäck ligger gränsen på 1,6 millimeter för att vara lagliga. Även här rekommenderar verkstäderna ofta mer, omkring 3 millimeter. Detta för att du ska ha ett bra grepp på våta underlag som är förekommande sommartid.

Alla dessa regler och lagar finns till för allas säkerhets skull men också för miljön. Man gör därför bäst i att ha koll på vad som gäller och följa det!