snöskoter

Ta en semester på snöskoter i vinter!

Att åka snöskoter är väldigt vanligt i Kiruna och det finns idag över 150 mil med skoterleder i staden och av dessa är det ofantliga 85 mil som är helt kommunalt ägda och kan därmed används av alla. Det finns lätt tillgängliga kartor för att kunna ta reda på vilka vägar som man kan åka på och det gäller endast att man är över 16 år och har förarbevis för att kunna köra en snöskoter. Men det finns många som väljer att åka snöskoter utanför Kiruna. Och många som säljer skotrar, te-x Andor maskin.

snöskoter i färdiga leder är ett fantastiskt härligt sätt att ta sig ut i en helt annan värld

En väldigt uppskattad typ av semester för de flesta åldrarna är en så kallad snöskotersemester. Snöskoter är vanliga i Kiruna men det finns gott om människor som väljer att ta en snöskotersemester utanför Kiruna exempelvis de som faktiskt bor i staden. Genom att ta sig ut på snöskoter i färdiga leder är ett fantastiskt härligt sätt att ta sig ut i en helt annan värld. I den svenska fjällvärlden finns hundratals mil med skoterleder som man kan ta sig till på en skotersemester. runt om i fjällen finns massvis med uthyrningstjänster där man kan hyra sig en snöskoter efter egna preferenser eftersom att de flesta som faktiskt tar sig ut på en sådan semester inte har med sig en egen skoter. Vill man så kan man även hyra en kunnig guide som visar dig runt i fjället. Det finns många olika företag som erbjuder guidade turer med snöskoter och guide som har full koll på hur och vart man ska navigera sig. Det kostar lite mer att gå på en guidad tur med snöskoterguide men i många fall kan det anses vara lönsamt men samtidigt väljer många att ta sig ut på egen hand med karta.

Hyr eller köp en snöskoter

Det finns flest skoteruthyrningar i Lapplandsfjällen och då mycket i Kiruna men det finns många andra alternativ till en snöskoter semester utanför Kiruna också. I Dalafjället hittar man exempelvis flertalet företag som är specialiserade på skoteruthyrning och vilka man kan höra av sig till för en skotersemester. Här finns även skotersafari i Idrefjället, Grövelsjön och Särna bland annat. Redan i november så öppnar de flesta skotersafarin i Dalafjället för året och har öppet till slutet på april. Många väljer att åka på safari flera gånger och då kan man åka tidigt, kanske redan i november, för att då öva upp sig på att åka skoter för att sedan komma tillbaka under ett senare skede samma säsong.

Snöskotersemester utanför Kiruna finns möjligheter till även i Härjedalsfjällen samt Jämtlandsfjällen. I Jämtlandsfjället väljer många att ta sig på skotersafari i Åre. Att ta sig ut på skotersemester i den jämtländska vildmarken kostar från 300 kronor per person för ungefär 2 timmar. För detta pris får man med sig en guide på turen som hjälper till med att orientera sig runt. Är man väldigt många så kan man genom de olika företag som erbjuder skotersafari att kompromissa ett upplägg som innebär olika typer av aktiviteter utefter önskemål. Vanligen kan detta innebära att äa mat ute i det fria eller liknande.