elcyklar

Ska man våga hopp på denna nya trend med elcyklar?

Elcyklar har idag blivit allt vanligare runt om i landet. En elcykel innebär att det sitter en liten motor vid kedjan som hjälper cyklisten att ta sig framåt. Det är en skön känsla att cykla på en cykel som har en motor eftersom man behöver använda betydligt mindre kraft än med en vanlig cykel. I Linköping finns det ett par företag som säljer elcyklar. Priserna på en elcykel kan variera väldigt mycket beroende på vilken modell eller vilken storlek det ska vara på cykeln.

En stor fördel med en elcykel är att det går att ta sig fram även om batteriet har laddat ur. Då tar man sig fram med hjälp av fysisk kraft istället för att batteriet hjälper till. De olika tillverkarna av elcyklar brukar säga att batteriet räcker i ungefär 50 kilometer. Men batteritiden kan skilja sig från modell till modell. Om man cyklar med en lägre inställning och får mindre hjälp av batteriet brukar det räcka längre. Ofta behöver man dock öka på effekten på elcykeln vid uppförsbackar eller när man cyklar i motvind.

När man köper en elcykel i Linköping kan det vara bra att samtidigt köpa ett extrabatteri. Det är väldigt smidigt att ha med sig ett extrabatteri i väskan eller på cykeln om det ena batteriet skulle ladda ur. Dock kan ett batteri till en cykel vara ganska dyrt och det finns batterier i prisklasserna från 2000 kr upp till 6000 kr. Batteriet brukar sitta väldigt lättillgängligt på cykeln och det ska vara enkelt att ta av det och ladda det vid behov. Batterierna för elassisterade cyklar brukar vara av typen litiumbatteri. Dessa batterier är mycket lätta och väger inte så jättemycket. Ofta håller ett litiumbatteri upp till några år och har ungefär 1000 laddningscykler.

I Linköping och områdena omkring Linköping finns det en handfull olika aktörer som säljer elcyklar. Några av företagen är Bertil Anderssons cyklar, Team Sportia i Linköping, Haga Cykel samt Nellborgs cykel. Det är vanligt att man får lov att provköra elcykeln innan man bestämmer sig för att köpa den eftersom det är många som aldrig har provat att cykla på en elassisterad cykel tidigare.

Även om elassisterade cyklar är relativt nytt så finns det ändå en del regler som en elcykel måste uppfylla. Cykeln får inte ha mer än 1000W tillförd effekt och motorn får inte lov att bidra till mer kraft när cykeln har uppnått en hastighet på 25 kilometer i timmen. I övrigt fungerar cykeln precis som en vanlig cykel. Det vill säga, man trampar på pedalerna och det är endast när pedalerna rör sig som motorn bidrar med kraft till cykeln. Det finns i de flesta fall även olika växlar och man växlar precis på samma sätt som med en vanlig cykel.

Avslutningsvis kan man säga att elcyklar idag blir allt vanligare. I Linköping finns det ett par olika företag som säljer elcyklar och det är vanligt att man får lov att provcykla cykeln innan man köper den. Fördelen med elcyklar är att motorn assisterar vid cyklingen men att det även går att ta sig framåt manuellt.