energibolag

Hur ett energibolag ändrade på världen

I slutet av 80-talet så bodde jag på södra östkusten, ett fantastiskt natur arv denna del av Sverige. Denna tid var dock tung för alla som gillade naturen lika mycket som mig. En rädsla hade spridit sig från öst, närmare bestämt soviet. Efter katastrofen med deras kärnkraftverk så var alla väldigt tveksamma till vad man vågade och vad man inte vågade göra i naturen. Inställningen till energibolag var även den i botten. elbolaget som tog besluten för detta kärnkraftverk visste inte hur stor påverkan det skulle få på deras bransch, liv och hela världen. Det var en av de första alarmklockorna för hur skör våra värld är och hur nära död och förintelse vi lever.

Det tog alla energi ur elbranschen

Istället för att kunna lägga pengar på utveckling av sin energitillverkning så var bolagen nu tvingade att göra stora mediasatsningar och försvara sig mot alla påhopp om deras ansvarslösa beteende. Medier hängde ut svenska energi chefer om varandra, och folket manifesterade. Nu i efterhand så ser vi att detta var en bakåtsträvande och dålig respons för att säkra upp och stärka Sveriges energitillverkning. Det rätta att göra hade varit att forska mer i kärnkraft istället, ta reda på vad som hade gått snett och vad man kan göra för att skydda sig. Då hade vi varit många år fram i utvecklingen idag och många år bak i co2 utsläpp, men som så ofta så svarade vi med att gnälla och skylla på folk.

så fort lampan släcks så rullar det igång igen

Jag dock, jag gick vinnande ur det här. under början av 80-talet hade jag börjat studera ekonomi och hade fått intresse för aktiemarknaden. 87 när energibolagens aktier började dala som aldrig för så förstod jag att detta var något man kunde hålla ögonen på. Jag hade en plan, så fort media karusellen slutade snurra och folkskarorna sänkte sina plakat skulle jag satsa allt jag hade i olika energibolag som satsade på kärnkraftverk. I vårt samhälle kommer vi aldrig klara oss utan energi, och det fanns inte och skulle inte komma inom någon snar framtid något lika effektivt svar till energiproblemen som kärnkraften. Och som det alltid är med skandaler och hemskheter, så fort lampan släcks så rullar det igång igen.

Jag kända ett par hundratusen på katastrofen men succen som jag väntade mig uteblev lite. Tydligen var smällen mot samhället så pass stor att det för en gång skull faktiskt gjorde skillnad. Idag är Sveriges energibolag ledande i världen på vattenkraft och vindkraft. Parallellerna mellan dessa framsteg och hemskheterna på 80-talet är tydliga och fascinerande. Dagens energibolag i Sverige är goda exempel för resten av världen, de delar av världen som slapp undan.