däck i uppsala

Däck i Uppsala – allt du behöver veta

Inför vinter- och sommarsäsongen så är det många som byter däck. Vissa gör det privat, men de allra flesta besöker en bilverkstad för att få hjälp med bytet. Dessutom erbjuder de flesta verkstäder däckförvaring i form av däckhotell. Där förvaras däcken rengjorda i ett torrt, svalt och mörkt område. När det är dags att byta däck i Uppsala så kan verkstäder skicka ut en påminnelse. Detta för att du ska hinna boka in en tid för däckbyte innan tiden är ute. Det blir knappast smidigare än så!

Byt dina däck i Uppsala efter de olika säsongerna

Däckens skick är viktig för både din och andras säkerhet. Det finns specifika datum för när det råder lag för vinterdäck. Detta är för att öka säkerheten på vägen och minimera olyckor. Mellan 1 december och 31 mars måste man alltså ha vinterdäck på sitt fordon. Då kan man välja mellan dubbdäck eller friktionsdäck. Det är lagligt att ha dubbdäck även utanför dessa datum, om det är så att väglaget kräver det. Det finns också regler kring mönsterdjup på både sommardäck och vinterdäck. Så se till att underhålla, förvara och byta dina däck i Uppsala när det behövs.

Balansering av däck i Uppsala

För att göra bilen så förberedd som möjligt inför en säsongskörning så är det viktigt att balansera däcken. Då kontrolleras och åtgärdas eventuell obalans i däcken. Detta förebygger onödigt slitage på framförallt däcken. Men även hjullager, spindelled och andra delar som kan påverka hur däcken sitter. Det är inte alltid som man känner av en obalans i början. Det är först efter ett tag det förvärras och kan orsaka både vibrationer och skakningar i bilen när man kör. Det finns många olika ställen som utför balansering av däck i Uppsala, så glöm inte att få dem undersökta.

Däckmönster och dess roll

Däckmönster ger däcken olika typer av egenskaper. Mönstret kan ha inverkan på hantering av vägunderlag och vatten. Även bullernivå, tålighet och mängden bränsle som går åt påverkas av mönstrets djup och skick. Sämre körförmåga och obehaglig vattenplaning är exempel på vad som kan ske vid för lågt mönsterdjup. Med svårt underlag som snö kan det även innebära att däcken tappar greppet om vägen helt. Vilket leder till noll kontroll över bilen. Däckets mönsterdjup är med andra ord väsentligt för säkerheten. För att vara medveten om däckens skick och när de bör bytas ut så är det viktigt att hålla koll på mönsterdjupet.

Att tänka på

En sak man bör tänka på är att det är viktigt att sköta om sina däck. Det finns många anledningar till att man ska ta hand om sina bildäck. Säkerhet är självklart en av dessa anledningar. Genom att sköta sina däck ordentligt begränsar man riskerna för att något farligt händer. Man minskar exempelvis risken för att däcken ska explodera eller få punktering. Något som kan få förödande konsekvenser om det sker medan man kör sin bil. Om man undviker dessa saker förlängs livslängden på däcken avsevärt, vilket sparar pengar för dig som bilägare.

En viktig sak är att man regelbundet kontrollerar lufttrycket i däcken. Det är viktigt både av säkerhetsskäl och för komforten bakom ratten. Skulle man köra med ett för lågt tryck slits däcken mycket fortare än vid normalt lufttryck. Tack vare att rullmotståndet ökar, ökar dessutom även bränsleförbrukningen. Genom att kontrollera däcken regelbundet kan man upptäcka problem i tid. Då kan man också åtgärda dessa innan det hinner göra alldeles för mycket skada. När man kontrollerar lufttrycket är det viktigt att man kontrollera alla fyra däck på en gång. Annars kan man missa avvikande lufttryck i något av däcken.

Till slut kommer däcken självklart att bli slitna ändå. Då är det viktigt att man byter ut dom för att undvika olyckor. Genom att hålla koll på mönsterdjupet kan man hålla koll på när det är dags att byta ut däcken. Tycker man att det är svårt att göra på egen hand är det alltid bra att fråga sin bilverkstad. Det gäller visserligen allt kring däck. Känner man sig osäker ska man alltid fråga en expert. Man vill inte göra fel när det kommer till däcken. De är trots allt det enda på din bil som har kontakt med marken.